Nebojte se družstevního bydlení…

Server Peníze.cz uvádí, že podle údajů získaných při posledním sčítání lidí, domů a bytů žije necelých deset procent českých domácností v družstevním bytě, vlastní byt má pětina domácností, šestatřicet procent má vlastní dům. Přes dvaadvacet procent domácností žije v nájemním bytě.

Při hledání svého budoucího bydlení mnoho lidí zcela vynechává družstevní byty. To má 2 hlavní důvody – jednak se obávají toho, že zaplatí vysokou částku za něco, co jim nebude hned patřit a jednak je financování družstevní nemovitosti komplikovanější v tom, že případný hypotéční úvěr musí být podložen zástavou jiné nemovitosti v osobním vlastnictví.

Pokud pomineme tyto dva faktory, zbývají nám, v současné situaci na realitním trhu, už jen výhody! Že vás nenapadá jaké?

  • Znatelně nižší cena oproti osobnímu vlastnictví je dána jednak formou vlastnictví (která se nijak nepodepisuje na komfortu bydlení) a jednak tím, že se na družstevní byty nevztahuje 4% daň z nabytí nemovitosti (věc v družstevním vlastnictví pro účely zákona nenabýváte, tudíž neplatíte). Developeři navíc nabízejí nové družstevní byty za zlomek celkové ceny s tím, že její zbytek je doplácen formou anuity (bez nutnosti žádat banku o úvěr).
  • Investice do budoucna: pokud levněji koupíme, v momentě přechodu nemovitosti do osobního vlastnictví, dráž prodáme/ nebo rázem vlastníme nemovitost vyšší hodnoty
  • Rychlost koupě: reálně je možné realizovat převod podílu téměř ze dne na den, což je, pro ty, kdo na stěhování opravdu spěchají, neocenitelná výhoda. Při převodu se totiž nepřistupuje k zápisu do katastru nemovitostí; obě strany tudíž ušetří měsíc, po který se, v případě převodu nemovitosti v osobním vlastnictví, vlastně nic neděje (lhůta pro možné připomínky před změnou vlastníka v katastru nemovitostí). V našem případě stačí podepsat vzájemné dohody mezi převádějícím a nabývajícím, složit kupní cenu a na družstvu změnit osobně nájemce (bytové družstvo nemá pravomoc změnu neakceptovat nebo zdržovat)
  • Neveřejné vlastnictví: v katastru nemovitostí a oficiálních dokumentech bývá u příslušného domu uvedeno jako vlastník bytové družstvo;  seznam jeho členů je neveřejný (nahlížet do něj mohou jen ostatní členové družstva).
  • Spoluvlastnictví podílu je již možné: oproti minulosti, novela občanského zákoníku připouští, aby byl 1 družstevní podíl spoluvlastněn (pokud to povolují stanovy družstva). Tím je eliminována předešlá nevýhoda možnosti pouze 1 nabyvatele každého podílu.

Pokud se rozhodnete do družstevní nemovitosti investovat, nedělejte to však bezhlavě.  Určitě neopomeňte:

  • Seznámit se se stanovami družstva a zjistit konkrétní podmínky, které jsou nastaveny (zejména pak ohledně převodu podílu na nové nabyvatele a převodu do osobního vlastnictví). Stanovy v aktuální verzi bývají volně dostupné na internetu.
  • Zjistit si výši anuity (nesplacené výše podílu = dluhu družstvu) ve vztahu ke kupní ceně, kterou se chystáte zaplatit (pozor, není to ale tak, že výše anuity by automaticky znamenala výši slevy na byt oproti osobnímu vlastnictví)
  • Spokojenost členů s fungováním družstva: reakcemi na požadavky, proaktivitou a efektivitou při správě domu, atd.
  • …a s čímkoliv si nebudete jisti, ověřit si to u odborníků
WordPress Image Lightbox